Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Hogyan változik a CSOK júliustól? CSOK-szájbarágó.

2019. április 02. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Kedvenc miniszterelnökünk február tizedikei évértékelő beszédében jelentette be a családtámogatási akcióterv újabb elemeit, melynek részleteit később Novák Katalin ismertette. A legtöbb módosítás július 1-től lép életbe, ezeket foglalom össze.

parents_with_3_children_and_dog_willow_tree_figurines_parents-26439-18_1024x1024.jpg

Az egyik fontos változtatás, hogy még több család számára lesz elérhető a kedvezményes CSOK hitel, ugyanis július 1-től nemcsak új ingatlan vásárlására vagy építésére, hanem használt lakás vásárlására is igénybe lehet majd venni, legalább 2 gyermek esetén. Két gyermek vállalása esetén 10, három gyermek vállalása esetén 15 millió forint a maximálisan felvehető jelzáloghitel összege (garantált éves kamat 3%, leghosszabb futamidő 25 év).

Novák Katalin felelős államtitkár megerősítette, hogy július 1-től a használt lakásoknál is eltörlik a 35 millió forintos értékhatárt, vagyis ennél drágább lakás megvásárlására is lehet kedvezményes hitelt igényelni - új lakás vásárlásánál már az év elejétől megszűnt a felső határ.

Ez volt a hitel, most pedig a vissza nem térítendő támogatások. Három tényezőtől függ az igényelhetőség: az ingatlan mérete, az ingatlan típusa (új vagy használt), valamint a gyermekek száma. Ezen támogatási mód július 1 után sem változik, tehát új ingatlan vásárlásánál 1 gyerekre 600 ezer forint (a lakás minimum mérete 40 nm, háznál 70nm), 2 gyerekre 2.6 M Ft (a minimum méretek 50 és 80 nm), 3 és 4 gyerekre 10 M Ft jár (a minimum méretek 60 és 90 nm).
Használt lakásnál 1 gyerekre 600e Ft jár (a minimum méret 40 nm), 2 gyereknél 1.43 M Ft (a minimum méret 50 nm), 3 gyereknél 2.2 M Ft (a minimum méret 60 nm), 4 gyereknél 2.75 M Ft (minimum 70 nm kell).

A bank360.hu egy remek példát is összerakott, hogy megoldható akár 25 M Ft-os vissza nem térítendő állami támogatás, ha az alábbi feltételeket teljesíti egy házaspár: Ha új ingatlant vásárolnak, 3 gyerek után jár a 10 millió forint, a harmadik gyerek születése után elengedi az állam a 10 millió forintos babaváró hitel támogatást (régebben asszonyhitel néven is ismert kamatmentes személyi kölcsönt, lentebb foglalkozunk vele), valamint a CSOK 10+10 millió forint mellé a harmadik gyerek után újabb 5 millió forintot elenged az állam a 15 millió forintos kamattámogatott lakáshitelből, így a teljes támogatás 25 millió forint. További 5 millió forintos ÁFA-visszatérítésre is jogosult a házaspár, ha maguk építkeznek. ( forrás )

A babaváró támogatásról annyit, hogy szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Nem kell elszámolni sem a kincstár, sem a hitelező bank felé, hogy mire fordítottad. A hitelt forintban, egy összegben folyósítják, és forintban kell visszafizetni. A babaváró hitel kamatmentességének a feltétele legalább egy gyermek vállalása, de több feltételnek meg kell felelned a felvételhez, többek között mindkét félnek magyar lakcímmel kell rendelkeznie, legalább az egyik félnek első házasnak kell lennie, nem lehetsz BAR listás, stb... ha érdekelnek a pontos részletek, ezen az oldalon többet megtudhatsz róla.

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr1117763636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása