Ingatlanpiaci tanácsadó blog

5 dolog, amit tehetsz, hogy jobb legyen ablakaid hőszigetelése

2019. április 06. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Van, hogy az ember anyagi, vagy esztétikai okokból nem szívesen cserélné le meglévő nyílászáróit, a szigeteléssel viszont kezdeni kéne valamit.

1: Öntapadós ablakszigetelő gumi/habcsík

ontapados_ablakszigetelo.jpg

Az egyik legelterjedtebb módszer a gyors és hatékony hőszigetelésre az ablakszigetelő gumi használata. Egyszerű és gyors, az ablaktáblák és a tok közötti kisebb rések tömítésére tökéletes megoldás. Ha télen az ablaktábla szélénél érezzük, hogy kicsit húz, ezzel a módszerrel 10 perc alatt megoldhatjuk a problémát, és nem fog pár ezer forintnál többe kerülni.

2: Bemarható nyílászáró gumitömítés

bemarhato_tomites.jpg

Ez egy komolyabb beavatkozás. Tulajdonképpen a fenti gumicsíkhoz hasonlóan (adott esetben szintén gumi, vagy szilikon) a réseket hivatott szigetelni, a különbség abban áll, hogy itt nem öntapadós eszközről van szó, hanem a tok vagy az ablakszárny fa anyagába bemart résben rögzítjük a csíkot. Ez a megoldás jóval tartósabb, és a hőszigetelés terén nyújtott eredmény is jobb lesz az előző módszerhez képest, viszont sokkal macerásabb.

3: Ablakfólia

ablakfolia.jpg

Hővédő ablakfólia használatával 15-20%-kal csökkenthető az ablakfelületek hővesztesége. A hővédő ablakfólia a benti meleget benntartja, a napsugarakból csak a fényt engedi át, az infravörös hullámokat, csakúgy, mint az UV sugárzást viszont kiszűri. Ez főként nyáron válik nagyon praktikussá, mert a napsugárzásból így kevesebb hő jut be a szobába, ezáltal kellemesebbé válik az élet. Ha pedig nyáron klímát használunk, akkor még annak a költségén is megtakaríthatunk az ablakfólia használatával, mivel működése a fólia miatt hatékonyabb. Az ablakfólia ára egy ablakcsere árának töredékéből is kijön, még akkor is, ha szakember végzi a fóliázást. A beruházás egy szezon alatt megtérülhet, különösen klímás lakás esetében.

4: Szigetelő párna

szigetelo_parna.jpg

Régi trükk, mondhatjuk úgy is, hogy kiállta az idők próbáját. A két ablakszárny közé illesztett szigetelő párnával is csökkenthető a légáramlás. Ha jól választunk szigetelőpárnát, akkor még jól is néz ki, ezzel együtt ez a megoldás jellemzően lecsökkenti azt a felületet, ahol beáramlik a fény, ami különösen télen nem éppen előnyös.

5: Hőszigetelő függöny

hoszigetelo_fuggony.jpg

Egy speciálisan a hő benntartására kialakított hőszigetelő függönnyel sokat lehet javítani ablakaink szigetelésén. A hőszigetelő függönyök sajnos természetükből adódóan a hő mellett a fényt is kevéssé engedik át, így napközbenre ez a megoldás egyértelmű hátrányokkal is jár, ha valaki a világos tereket kedveli.

Ha van valamilyen saját praktikád, amit szívesen megosztanál a nagyközönséggel, megteheted Facebook oldalamon keresztül :)

Attila

A cikk a Webkapu közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr6717763634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása