Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Állandó harc a penésszel: mit lehet tenni?

2020. január 20. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Több oka lehet, ha egy lakás penészedik: a szellőztetés hiánya, a rossz használat, építési hiba miatti párásodás - egy biztos, egy rettentően idegesítő és egészségtelen dolog, így mindenképpen tenni kell ellene.

para5.jpg

A penész érinthet bárkit: családi házban, újépítésűben vagy panelben élőt egyaránt, egészségkárosító hatása miatt pedig nagyon fontos komolyan venni és megelőzni, védekezni ellene vagy eltávolítani és a hiba okát megszüntetni, amennyiben az lehetséges. A leggyakoribb következménye a jelenlétüknek az asztma, illetve allergia kialakulása, különösen veszélyes kisgyerekekre, de bizonyos fajok megtámadják a tüdőt, májat vagy a vesét, illetve krónikus fáradtság, fejfájás, szem- és nyálkahártya-irritáció, tüsszögés, bőrkiütések, idült köhögés, súlyosabb esetben pedig az állandó émelygés, hányinger, hányás, orr- és tüdővérzés is olykor a penész számlájára írható.

Harmatpont

A harmatpont az a hőmérséklet, amikor egy felületen bizonyos mértékű relatív páratartalom és helyiség-hőmérséklet mellett lecsapódik a pára. Ez egy kalkulálható érték (ezen az oldalon tudsz számolgatni).Minden lakásnál előjöhet, ha például nincs szellőztetve: az állandó nedves felületet ki fogják használni az egyébként a levegőben állandóan jelen lévő spórák, a penész szempontjából ugyanis a lényeg a nedves felület: ha valamiért állandóan vizes egy felület (például csőtörés, fürdőszoba), akkor persze ott is előjön. 

Megoldás

Két fontos dolog emelhető ki tehát, ami megváltoztatásával csökkenthető vagy megszüntethető a penészedés: az egyik a levegő relatív páratartalma, a másik a felszín hőmérséklete. Ha szerencsénk van, az is elég a légmozgás útjának megváltoztatásához, ha csak elhúzzuk a bútort a faltól, ami mögött penészedés van, vagy fűtést kapcsolunk a párásodó ablak alatt. Ha ezek nem bizonyulnak elegendőnek, drágább és macerásabb megoldáshoz kell nyúlnunk: a külső fal utólagos hőszigetelése, a nyílászárók cseréje, extra fűtés beszereltetése (például fűtőpanel, de sokszor egy elektromos olajradiátor is elegendő tud lenni a kényes rész alá). 

Szellőztetés

Rendkívül lényeges pont minden megoldás részeként a szellőztetés. A hagyományos módszer az ablakok kinyitása minél sűrűbben, a javasolt a napi háromszor néhány percre - télen nyáron. A biológiailag szükséges légcsereszám 0,5-0,6 - ez azt jelenti, hogy óránként ennyiszer kellene kicserélődnie a lakás levegőjének, hogy emberi életre alkalmas legyen (igen, tehát 2 óránként szellőztetni kellene). Ellenben mielőtt kinyitnánk az összes ablakot, egy dologra figyeljünk: télen soha ne szellőztessünk túl hosszan, illetve ne hagyjunk nyitva ablakot résnyire állandóra, mert bizonyos falfelületek lehűlhetnek és van, hogy pont emiatt jelenik meg a nedvesség, majd a penész.

A drágább de hatékonyabb megoldás a párátlanító berendezés. Egy komolyabb eszköz 60-100e Ft is lehet és képes több liter vizet magába szívni néhány óra alatt a levegő páratartalmából - arról nem is beszélve, hogy elvileg minden helyiségben el kellene helyezni egyet... a leghatékonyabb megoldás mindenesetre a légcserélő rendszer kiépíttetése és üzemeltetése, ebből is van hővisszanyerős rendszer is, tehát a saját fűtésünkre visszaforgathatjuk a meleget, de ez a rendszer többmillió forintba kerül... viszont tuti penészmentes lesz a lakásunk.

Remélem tudtam segíteni, fontos erre a problémára rendesen odafigyelni.

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr5117763572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása