Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Hogyan szedjem össze a lakásvásárláshoz az önerőt?

2020. január 23. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Kaptam egy levelet egy olvasómtól / wannabe tulajdonostól a fenti kérdéssel kapcsolatban, melyre megpróbálok aszerint válaszolni, hogy ki milyen anyagi és élethelyzetben van.

image_1.jpg

"Kedves Attila! Rendszeres olvasód vagyok, örülök, hogy vannak így gondolkodó ingatlanosok, mint te! Az alábbi kérdéssel fordulnék hozzád: nincs önerőm, albérletben élek jópár éve Budapesten, de egyszerűen nem tudok félretenni annyit, hogy tudjak vásárolni. Az átlagnál jobban keresek, de ez is kevés, szerinted mit tehetek? Tamás"

A kérdés jó, Tamásnak pedig privátban is válaszoltam, de úgy gondolom, mások is ötletet meríthetnek a megoldási lehetőségekből. Sok féle élethelyzet lehet, Tamás sem részletezte hogy ő hogy áll, ezért foglalkozunk spórolási és hitellehetőségekkel is. 

Minden a jövedelemmel kezdődik

Ahhoz, hogy vásárolni tudj és hitelt vehess fel, megfelelő jövedelemmel kell rendelkezned. Hiába gyűjtesz össze bármilyen módon önerőt, vagy esetleg belenyúlnál még egy önerő nélküli lakásvásárlásba is, nem teheted meg, ha nincs megfelelő jövedelmet. Nagyjából úgy számolhatsz, hogy ha nincs más terhelés a fizetésed nettóján, a feléig terhelheted meg, tehát 100 ezer forintos törlesztőhöz minimum nettó 200 ezer forintot kell keresned, amit igazolnod is kell. Ha ez megvan, de nincs (még) önerőd, adok pár tippet.

LTP

Attól, hogy 2018 végén elkaszálták a lakástakarékok állami támogatását, továbbra is megy az üzlet, bár kicsit átalakult. Ha semmi önerőd nincs és nehezen teszel félre, érdemes kötnöd egy ilyen szerződést, mert havi 20 ezer forintot el tudsz kezdeni félretenni - ez egy viszonylag egyszerűen kisakkozható összeg, amit bele tudsz kalkulálni a családi kasszába és ha 10 évig spórolgatsz így, már egész kellemes összeg összejön, ami az önerőd lehet. Ez hosszútávú lakásvásárláshoz jó, de valahol mindent el kell kezdeni...
Minimálisan kamatozik is, talán az éves infláció szintjére elég, de csodát ne várj tőle - tényleg a spórolás része a fontos.

MÁP+ 

Mindenki hallott a híres "szuperállampapír"-ról, én is írtam már róla, 5 évre átlag évi 4.95%-os THM-mel kecsegtet, ami egy szuper kamatozás, de ehhez az kell, hogy már meglévő pénzed legyen, amit szeretnél gyarapítani. Teszemazt kellene 10 millió forint önerő, de csak 5 van, azt az 5 milliót elteszed 5 évre ebbe a papírba, nem költöd el, gyarapodik, 5 év alatt még spórolsz mellé, így kényelmesen összerakható egy akkor önerő, ami már fővárosi viszonylatban sem elhanyagolható. Ez is hosszabb idő, de már jóval kevesebb, mint a lakástakaréké.

Önerő nélküli vásárlás

Nehéz ügy, de megoldható, többféle módszerrel is. Az egyik, hogy gyerekvállalás előtt felveszed a Babaváró támogatást, ez maximum 10 millió forint lehet, nem szükséges ingatlanfedezet sem, csak be kell vállalnod a gyerkőcöt. A CSOK is alternatíva lehet, ha van már 3 gyerek, újépítésűekre támogatott hitel és vissza nem térítendő támogatás is kapható, ami önerőnek számít (be is vállalhatsz 3 gyereket, akkor 10 éved van összerakni őket a szerződéskötéstől számítva). Másik lehetőség, hogy van egy olyan családi ingatlan, ami bevonható pótfedezetnek. Ez azt jelenti, hogy a megvásárolandó ingatlan mellé apa, anya, nagyi vagy bárki hozzájárul ahhoz, hogy az ő tehermentes ingatlanára rákerülhet a te vásárlásod terhének egy része, mert minden megvásárolandó ingatlan csak egy bizonyos szintig terhelhető (bankja válogatja, kb a megállapított érték 70%-áig). Mondanom sem kell, utóbbihoz kell a legnagyobb jövedelem, mert egy ingatlan teljes értékének a törlesztőjét kell fizetned, de nem kevesen vannak ebben az élethelyzetben is, szerte az országban.

Tudom, hogy nem tudtam a fenti alternatívákkal mindenkinek segíteni, de sajnos ezeken a lehetőségeken kívül törvényes és jól működő, kalkulálható lehetőségek nem nagyon vannak. Más tipped lenne? Nem értesz velem egyet? Bátran írd meg nekem Facebook oldalamon keresztül, mindig nyitott vagyok újabb megoldásokra!

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr2217763570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása