Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Ha magánember hirdeti akkor biztos olcsóbb?

2020. február 15. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Rengetegszer hallom az ingatlanhirdetésekkel kapcsolatban, hogy így is drága, még ha ráteszi az ingatlanos a jutalékát... hogy lehet piacképes az ingatlan, ha még ezt is meg kell fizettetni plusszban?

defc8e0f504baf253e62d92266b425a0b599f79c.jpg

Szolgáltatunk

Alapvető hiba, hogy bármelyik tulajdonos azt gondolhatja, jót tesz a hirdetésének, ha bevon egy közvetítőt úgy, hogy az adott kolléga ráteszi a jutalékát az árra. Az ingatlanszakértői megbízás egy SZOLGÁLTATÁS. Az a szolgáltatás, melyet az eladó megvesz azért, hogy ne neki kelljen foglalkoznia az értékesítés részleteivel: a fotózás és hirdetések összerakásától és a telefonok felkapkodásától kezdve a komplett hirdetéskezelésen át a papírmunkák végigviteléig semmivel - mert egy jó szakértő mindezektől megszabadítja a megbízót. Az nem szolgáltatás, hogy a tulajdonos saját hirdetését megversenyezteti a sajátjával, ahogy az sem szolgáltatás, ha mindegy milyen áron, de aláírattatja a megbízást, csakhogy ingatlanai mennyiségét növelje. 

Kikötöm így hirtelen: a mai piacon értékesítési öngyilkosság, ha az eleve magas árra még az ingatlanos jutalékot is rápakolják. A jelenlegi piacon a verseny ingatlan és ingatlan között annyira éles, hogy egy jutalékkal növelt ár nem piacképes, ha az adott ingatlan megfelelően volt beárazva - viszont ha jó az árazás, nem lesz probléma az ingatlanost kifizetni, mert elégedett lesz a végeredménnyel a megbízó, persze ha megkapja azt a szintű szolgáltatást, ahogy azt TÉNYLEGESEN végezni kell(ene). 

Lehetőségek

Két fő irányvonal képzelhető el, mindkettő alapja a pontos ingatlanpiaci értékbecslés. Ha tudjuk, hogy megközelítőleg mennyit ér az ingatlan, eldönthetjük a két irányt: megpróbálkozunk magunk az eladással, vagy odaadjuk a megbízást egy profi ingatlanszakértőnek, akit megfelelően leinformálunk előzetesen, ellenőrizzük a munkáit és leülünk vele beszélgetni még azelőtt, hogy bármilyen konkrétumról szó lenne. Előbbivel persze meg lehet próbálni megspórolni a jutalékot, de rengeteg munkával és idegeskedéssel jár a folyamat annak, aki nem gyakorlott benne, arról nem is beszélve, hogy az alkupozíció is más, ha velünk van egy profi. 

Végeredmény

Minden esetben egyetlen jó végeredmény van: egy sikeres ingatlanértékesítés úgy, hogy mindkét fél boldog. Hogy ezt sikerül megoldani tulajdonosként vagy ingatlanossal, szinte mindegy, mert a végeredmény csak akkor megfelelő, ha utána sem pereskedés, sem számonkérés nincs, csak boldog ügyfelek, akik elégedetten zárják le papíron és fejben is a folyamatokat. 

Tehát kedves megbízók: soha ne hagyjátok magatokat átverni vagy megvezetni egy magasabb ár reményében. Nem lehet eladni egy 2 szobás panellakást 40 millió forintért sehol, hiába állítja az ingatlanos ezt, csakhogy aláírást kapjon (gondolván, hogy majd később kényszerítve csökkenti az árat, de akkor már az 1 éves kizárólagosság alá van írva). Ja, és nincs olyan hogy kizárólagosság, hiába állítja bármelyik franchise ezt! Évek óta nincs, mivel a megbízótól nem vehető el az önálló értékesítés ténye - összesen annyi köthető ki, hogy ingatlanos versenyhelyzet ne legyen, tehát másik ingatlanos ne legyen a megbízott mellett megbízva.  

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr1317763566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása