Ingatlanpiaci tanácsadó blog

A nem fizető bérlők ellen törvényesen: a zálogjog fogalma

2020. május 16. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Mostanában kifejezetten fontossá vált, hogy az embernek egy megfelelően fizető és biztos bérlője legyen a bérleményben, mert aki nem fizet, kifejezetten nehéz a kilakoltatási folyamat. Azonban van egy kevéssé ismert fegyvertény a bérbeadók kezében: ez pedig a törvényes jelzálog.

1_6.jpg

Bérbeadóként és bérlőként sem szabad elfelejteni, hogy a lakásbérleti jogviszony is egy szerződés, amely mindkét fél számára nem csupán jogokat, de kötelezettségeket is jelent. Előfordul azonban, hogy a bérlő megszegi a szerződést, mégsem hajlandó elhagyni a lakást – ilyenkor mindenképpen körültekintően kell eljárni a lakás kiürítése érdekében, Érdemes ingatlanjogban jártas ügyvédhez fordulni, aki segít megtalálni a leghasznosabb és leggyorsabb jogi megoldást, az egyik ilyen megoldásról most írok részletesebben.

Amikor a bérlő nem fizeti meg a bérleti díjat, vagy a lakás használatával kapcsolatos rezsiköltségeket, a bérbeadó jogosult arra, hogy zálogjogával éljen a bérlőnek a bérlemény területén lévő vagyontárgyain. A bérbeadói zálogjog kérdése általában a bérleti szerződés megszűnésekor merül fel, amikor a bérlő komolyabb tartozással szeretne kiköltözni... A zálogjog érvényesítése a gyakorlatban úgy történik, hogy a bérbeadó írásban értesíti a bérlőt a hátralékos bérleti díj és költségekről és arról, hogy zálogjoga áll fenn a bérleményben lévő vagyontárgyakon. A bérbeadó mindaddig, amíg zálogjoga fennáll, megakadályozhatja a zálogjoggal terhelt vagyontárgyak elszállítását, tehát ha a bérlő például el akarja szállítani a lakásból azt a tévéjét, ami például részben fedezné a bérleti díj elmaradását, a bérbeadó ezt joggal megakadályozhatja. Ha a bérlő írásban kifogásolja a zálogjog fennállását vagy azt, hogy a teljes tartozást fedező vagyontárgyakon túl más vagyontárgyak elszállítását vagy eladását is akadályozzák, a bérbeadó nyolc napon belül köteles zálogjogát bírósági úton érvényesíteni. Ha ezt elmulasztja, zálogjoga megszűnik, így elég fontos időben lépni. Ha a bérlő a zálogjoggal terhelt dolgot a bérbeadó engedélye nélkül elszállítja, és más megfelelő biztosítékot nem nyújt, a bérbeadó követelheti a dolognak a bérlő költségén való visszaszállítását.

Nagyon remélem, hogy senki nem fog ilyen problémával szembesülni, azonban az ördög nem alszik, érdemes körültekintően eljárni, amikor arra van szükség.

Mindenki vigyázzon magára!

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr7317763550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása