Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Adásvétel még év vége előtt: pro és kontra

2020. november 23. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Maradtak a piacon komoly vásárlók szinte minden kategóriára, ellenben fontosabb a részletekre odafigyelni, mint valaha. Összeszedtem néhány pro és kontra érvet amellett, hogy miért érdemes ebben az évben vásárolni, vagy miért érdemes januárra tolni az adásvételit.

3456787654324567.jpg

PRO: a vírus hatásai

A jelenlegi piac mindig a biztos, soha nem lehet tudni, hogy egy hét múlva vagy jövőre mennyire fogja befolyásolni a mozgásokat a vírus, vagy annak megoldásai. Az bizonyos, hogy amint meglesz egy hatékony oltás és csökkennek az esetszámok, a piac valamilyen szinten korrigálni fog, tehát addig érdemes vásárolni, ameddig a kínálat nagyobb, mint a kereslet. Nagyobb alku, nagyobb kínálat. 

KONTRA: a 2021-es segítségek

Már írtam egy bejegyzést a 2021-re bejelentett, a gazdaságot élénkítő változásokról: 5%-os lakásáfa visszavezetése, illetékmentes a CSOK-kal vásárolt ingatlan, ésatöbbi. Ha valamely érint téged a változtatásokból, érdemes kivárni a januárt, vagy csak előszerződéssel vásárolni és januárban véglegesíteni.

PRO: SZJA fizetés 5 éven belül

Ha még ebben az évben vásárolsz, az SZJA fizetési kötelezettség 5 évéből az elsőt le is tudhatod, ugyanis a vásárlás évét veszik figyelembe és nem napra bontásban. Tehát egy 2020-as vásárlás 2025-ben már SZJA mentes lesz, márpedig aki most vásárol, az egyértelműen számíthat arra, hogy 2025-ben az adott ingatlan nem kevéssel többet fog érni.

KONTRA: A vírus talán erősebb, mint valaha

Kicsit felesleges és indokolatlan kockázatot vállal az, aki most túristáskodik ingatlanokban. Javallott, hogy minél kevesebb emberrel találkozzunk, ezért most ingatlant nézni annak, akinek nem feltétlen szükséges, egyértelműen felesleges kockázatvállalás. Sokan, mint ahogy én is, csak maszkban mutatok ingatlant, de már nem szeretek olyan helyre vinni ügyfelet, amelyikben laknak - szerencsére sok a kulcsos, lakatlan ingatlanom, így ez nem gond.

PRO: Jobban, könnyebben leköthetőek a szakipari szolgáltatók

Pont azért, mert a jövő év nagyon képlékeny, kevesebben mernek belevágni felújításokba, ezért kevesebb a munkája a szakipari embereknek, mint az utóbbi 3-4 évben. Tehát könnyebben találsz jobb áron festőt, kőművest vagy vizest is, de teljes generálkivitelezést, kivitelezőt is könnyebben találsz a munkára. 

KONTRA: Rettenetes az ügyintézés

Az energetikai szabályozás miatt (2021 január 1-től csak akkor lehet használatbavételije egy új ingatlannak, ha annak minimum BB az energetikája, tehát minimum 25%-ot a fogyasztásból magának kell megtermelnie) rengetegen még év vége előtt beadják a használatbavételihez a papírokat, így a földhivatalok és az összes közműszolgáltató nagyon le van terhelve, akár hetekkel, hónapokkal tolódnak az ügyintézési idők. Csak bizakodni lehet, hogy tavaszra ez helyreáll, de a jelenlegi helyzet ezeknek a hivataloknak is nyögvenyelős. 

Ha tudsz még pro vagy kontra bármit hozzátenni, szívesen veszem Facebook oldalamon keresztül.

Kellemes hetet mindenkinek!

Attila, Ingatlanpáholy 

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr6517763510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása