Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Hasznos alapterület, fűtött helyiségek: mibe bukhatsz bele, ha CSOK-ot szeretnél felvenni?

2021. január 11. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Egy remek lehetőség gyerekeseknek a CSOK, de rengeteg olyan feltételhez van kötve, amire figyelni kell, ha fel szeretnéd venni és mindennek szeretnél már az elején megfelelni.

csokcsok.jpg

Hasznos alapterület

A nettó alapterület van a tulajdoni lapon feltüntetve, azonban a CSOK-hoz a hasznos alapterületnek kell megfelelni minimum. Ez azt jelenti, hogy a fűtött, lakótérnek megfelelő területeket számítják csak bele, tehát például a spájz sem számít bele (a kamra érdekes módon igen, és fontos az elnevezés), ahogy egy fűtetlen előszoba (a szélfogó sem szerepel a feltüntetett helyiségek között) sem. Itt fontos belevenni azt is, hogy a fűtött alapterületnél például ha egy konyhában nincs fűtés, meg lehet oldani egy elektromos fűtőtest felszerelésével, az már megfelelő.

A tulajdoni lap és a valóság eltérése

Attól, hogy 3 szobássá van alakítva egy ingatlan, de a tulajdoni lapon 2 szobásként van feltüntetve, jogilag rendezetlennek minősül, így nem kapja meg a támogatást, először rendbe kell tenni a papírokat. Illetve egy leválasztott, ablaktalan helyiség (alkóv) akkor sem szoba, ha az illető annak használja vagy használná, az értékbecslés nem fogja szobának tekinteni. 

A valóság nem felel meg a térképnek

Családi házaknál, nagy telkeknél sűrűn előfordul, hogy az ember épít egy féltetőt a kocsi fölé, vagy beépíti a teraszt, esetleg épít egy kis melléképületet szabadidejében - mindezeket bejelentés nélkül. A bank fog lekérni térképvázlatot, amely ha megváltozik, és nem felel meg a bejegyzettnek, a bank kompetenciája, hogy megadja-e a CSOK-ot ilyen helyzetben (és szigorúan veszik). 

Mérőórák

Sok ingatlan lett a valóságban megosztva, tulajdoni lapon viszont nem lehetséges. Ez nem probléma, ameddig egy ún. ügyvédi megosztási szerződéssel az ingatlan és a telek is meg van osztva, a telek jól le van határolva, hitelképes lesz, HA a mérőórák is megfelelően ketté vannak osztva, és minden mérőóra a saját területről megfelelően megközelíthető. Már egy almérő esetén is állásfoglalásra van szükség, tehát érdemes előre tájékozódni, hogy minden megfelelő-e. 

Lakható állapot

A lakható állapot azt jelenti, hogy akár azonnal költözhető legyen. Tehát ne legyenek ablakok betörve, működjenek a közművek (és működjenek is, tehát folyjon a víz, legyen villany, stb), de a fűtésnek is el kell indulnia. Fontos az is, hogy a konyhában és a fürdőszobában is működőképes hideg- és melegvíz szükséges, tehát ha egy ingatlan annyira rossz állapotú, hogy ezek nem működnek, necces lesz a dolog.

Ezek azok, amelyek hirtelen eszembe jutottak és előfordultak már munkám során, de ha neked van még ötleted, esetleg történt veled hasonló, szívesen veszem, ha megosztod velem Facebook oldalamon keresztül üzenetben.

Kellemes hetet mindenkinek!

Attila

Forrás: HitelesMegoldások

(update: sok apró részlet van, melyre oda kell figyelni, mivel nem minden bank értelmezi egyformán a jogszabályokat. A fenti kijelentések megállnak, de van bank, ahol el lehet térni néhány dologban (pl van bank, aminek a mérőórák megközelítésének biztosítása is elég, nem kell saját területen lennie, hasonlók). A lényeg az, hogy minden megoldható, viszont csak egy bankfüggetlen hitelügyintéző tudja, hol oldható meg, érdemes tehát a kezükbe adni az ilyesmit, mivel ingyenesek (a bank fizeti a jutalékukat), és sokkal jobb THM-mel hoznak el hiteleket, mint egy átlagos, utcáról betérő ügyfélnek).

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr717763496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása