Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Ez a nyár nagyon nyár - kevés adásvétel, sok hitelezés

2021. augusztus 03. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Saját irodámon és forgalmamon is érzékelem, hogy ahogy Kornél kollégám és barátom fogalmazott: "ez a nyár nagyon nyár": a vírus miatt az elmúlt másfél év bezártságát és fáradalmait most pihenik ki az emberek, és ez a júliusi értékesítési adatokon is tökéletesen meglátszik.

depositphotos_59486825-stock-photo-man-working-with-laptop-on.jpg

A száraz tények

Júliusban megtorpant és év eleji szintre csökkent az adásvételek száma a lakóingatlanpiacon a DH szerint: az általuk jelzett 11 185 darab tranzakció pontosan megegyezik az idén januári adattal, az előző évek júliusaihoz képest pedig 12-15 százalékos csökkenést jelent. Ez egyértelműen a szabadságolási hullám jele, a vírus nélküli években is a július-augusztus volt a leggyengébb (leszámítva a karácsonyi időszakot), érthető okokból: nyaral a magyar. Éves szinten, az első 7 hónap adatai alapján az idei év még így is közel 30 százalékkal erősebb 2020-hoz, és 4 százalékkal 2019-hez képest, tehát nagy megtorpanásról semmiképpen nem lehet beszélni, és várhatóan az őszi időszak is komoly emelkedést fog mutatni.

Azonban van itt egy érdekesség: 

A lakáscélú jelzáloghitelpiacon egyelőre abszolút nem érzékelhető a nyári szezon, júliusban az előző, júniusi hónappal megegyező volument, azaz 115 milliárd forint jelzáloghitelt vettek fel Magyarországon. Ezzel március óta minden hónapban meghaladja a piac a 100 milliárdos határt. Az év első 7 hónapjában 690 milliárd forintot tesz ki a hazai jelzáloghitelpiac, amely alapján a tavalyi év ugyanezen időszakához képest 163 milliárd forinttal több hitelt vettek fel a magyarok.

Hasonló folyamatokról számolt be a Magyar Nemzeti Bank, illetve a jegybank nyomán a Bank 360 is, júniusban ugyanis már a hivatalos adatok alapján is ismét rekordösszegű lakáshitelt folyósítottak a hitelintézetek. a mérték júniusban elérte a 136,35 milliárd forintot. Így január óta már közel 600 milliárd forintnál jár a lakáshitel folyósítás,

„A lakáshitel kihelyezés negyedik hónapja folyamatosan rekordot dönt, a júniusi folyósítási összeg messze meghaladta a járvány előtti eredményeket is”

– közölte Vrazsovits Rita, a Bank360 elemzője.

Ennek oka pedig a jegybanki alapkamat emelése, valamint az ezzel folyamatosan dráguló hitelek: érdemes kiszámolni, hogy még a mostani, viszonylag magas árakon lévő ingatlanpiacon is érdemesebb ingatlant venni a jelenlegi hitelezésekkel és kedvezményekkel, mint megvárni egy rosszabb kamatozású hiteles időszakot. A CSOK és a CSOK hitel, valamint az ezekkel járó illetékkedvezmény pedig milliókat hagyhat az átlagmagyar zsebében, ez pedig piacélénkítő hatású.

Ha további részletek is érdekelnek a júliusi ingatlanpiaccal kapcsolatban, a hét második felében jön ki a Kalmárok podcast új epizódja, ahol az ingatlanpiaci és a jelzáloghitelezéssel kapcsolatos információkról szakértővel is fogunk beszélgetni.

Kérdésed lenne? Témát javasolnál? Szimplán hozzászólnál? Megteheted Facebook oldalamon keresztül!

Szép napot mindenkinek!

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr917763446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása