Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Ennyi volt a Sberbank - menekülőre fogták az ügyfelek

2022. március 02. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Azonban megijedni nem kell, a legtöbb ügyfél kártalanítva lesz. 

42013346_aa6f6608937246edf75b03160f4e69dc_wm.jpg

A 24.hu már jópárszor írt arról, hogy részben az orosz-ukrán háború miatt komoly gondba került az orosz Sberbank európai része. Mivel az európai szanálási hatóság végelszámolást indított a magyar Sberbank anyavállalatánál, az osztrák Sberbank Europe AG-nál, ráadásul súlyos likviditási és tőkehelyzet lépett fel a pénzintézetnél, az MNB vissza is vonta a hazai hitelintézet tevékenységi engedélyét és elrendelte annak végelszámolását. 

Az OBA helytáll


Az Országos Betétbiztosítási Alap azonban 10 napon belül 100 ezer euróig (azaz kb. 36 millió forintig) helytáll valamennyi jogosult ügyfél betéti követeléséért, ez az összeg az általános lakossági ügyfelek jó részét kártalanítja is. A kártalanítás az átadott információk alapján automatikus, azt az ügyfeleknek nem kell kérelmezniük a magyar garanciaintézménynél – írja az MNB. Hozzáteszik, az OBA-védettség – a befektetési alap, biztosító, befektetési vállalkozás stb. kivételével – mindenkire vonatkozik. 

A magánszemélyek mellett a vállalkozások, egyesületek, alapítványok stb. betéteire is vonatkozik a védelem, beleértve a külföldön élőket és a külföldieket is. Az évi 500 ezer eurónál kisebb költségvetésű önkormányzatok szintén részesülnek az OBA-védelemben. Ha egy ügyfélnek több betétje van egy banknál, ezek összeadódnak a kártalanítás összeghatárának meghatározásakor, s együttesen a kifizetési limitig fizethetők ki.

Végelszámolás

A jegybank a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.-t (PSFN) jelölte ki végelszámolónak. Az MNB az elmúlt napokban kísérletet tett arra a közlemény szerint, hogy megnyugtatóan rendeződhessen a hazai Sberbank helyzete, ám ez nem jött össze. Az MNB a békesség kedvéért hozzátette: a mostani eseményeknek nincs hatása a hazai pénzügyi rendszer egyéb tagjaira, amelyek – amint azt az elmúlt nyugodt időszakok is mutatták – változatlanul biztonságosan, a megszokott rendben szolgálják ki ügyfeleiket.

forrás: 24.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr817769844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása