Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Maradnak a lakástámogatások és a babaváró is 2023-ra, SŐT!

2022. június 08. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Már a parlament asztalán a 2023-as költségvetési tervezet, amelyben a lakástámogatásokra szánt összeg jelentősen növekszik.

babavaro-hitel-igenyles-menete_2.jpg

Babaváró és hiteltámogatás

A jövő évi költségvetési tervben több mint 491 milliárd forintot szán az állam a lakástámogatásokra, ami közel 30 százalékos lépés a 2022-es büdzsében szereplő kiadáshoz képest. Csak a babaváró támogatásra az idei több mint 90 milliárddal szemben 175 milliárd forint van félretéve. Az emelkedő hitelkamatok főleg a kamattámogatott konstrukciók esetében okoznak több kiadást az állam számára.  Ebből a szempontból nem is annyira meglepő, hogy a költségvetésben több pénzt szánnak lakástámogatásokra. Főleg, ha a most is elérhető lehetőségek megmaradnak.

Biztosan marad a CSOK-os illetékmentesség is

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) keretében megvásárolt lakások illetékmentessége összesen 40 milliárd forintos kedvezményt jelenthet jövőre - ugyancsak bele van számolva a költségvetésbe.

Tervezet és jövőkép

Fontos, hogy ez még csak tervezet, a számok változhatnak, illetve az is biztos, hogy a lakáscélú kedvezményekre vonatkozó péntek az emelkedő hitelkamatok miatt biztosan a kamattámogatásra mehet el. A korábbi hetekben voltak olyan félelmek, hogy a bizonytalanabb gazdasági környezet miatt több lakástámogatás is megszűnik. A költségvetési tervezet azonban nem erre utal. Mivel a lakástámogatási kiadások jelentős része az adásvételekhez köthető, ezért a költségvetési tervekből az is látszik, hogy a kormányzat stabil lakáspiaci forgalommal számol.

Az utóbbi másfél évtizedet nézve még a 2008-ban elmélyülő válság előtt volt csúcson a lakáspiaci forgalom, akkor 191 ezer lakóingatlan cserélt gazdát. A 2010-es évek elején 100 ezer alatt lakáspiaci tranzakcióra került sor, 2012 után indult el a növekedés, ennek eredményeként 2018-ban és 2019-ben 160 ezer körüli lakást kelt el. A járványhatás miatt a forgalom 2020-ban 130 ezres, 2021-ben pedig 150 ezres adásvételi szint körül mozgott. Balogh László, az ingatlan.com vezető elemzője szerint idén akár 150-160 ezer adásvételre is sor kerülhet.

“A lakáspiac keresleti oldalát az elmúlt években jelentősen élénkítették a lakáscélú támogatások és kedvezmények. A költségvetési tervek alapján nincs kizárva a támogatások további bővítése sem, de a jövőt érintő konkrét változások a következő hetekben bizonyára kiderülnek.” - mondta.

Attila

forrás: ingatlan.com hírlevél

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr2817851171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása